Charakteristika
Šelak je leštící látka přírodního původu. Jde o polyesterovou pryskyřici, která se získává z hmyzích výměšků.
Použití
Používá se všude, kde je potřeba získat lesklý povrch. Například při zpracování ovoce, zeleniny a při výrobě některých cukrovinek. Také se může přidávat do sladkostí s čokoládovým povrchem. Dále se dá najít v sušeném ovoci a v zrnkové kávě. Zabraňuje ztrátě vody. Také se jím mohou potahovat tablety.
Výroba
Získává se z hmyzích výměšků. Může se bělit.
Nežádoucí účinky
U některých lidí může konzumace šelaku způsobovat alergické reakce. Jinak jde o ingredienci, která je považována za bezpečnou.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E904 – E904 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/411/e-904-selak?ft=E904 – Šelak (česky)