Charakteristika
Thiosíran je syntetický antioxidant. Má bílé krystaly a může na sebe vázat ionty kovů. Především železa a mědi.
Použití
Používá se při zpracovávání nakrájených brambor, které chrání proti hnědnutí. Jeho schopnost vázat na sebe ionty se využívá při výrobě alkoholických nápojů. Jelikož na sebe váže železo, zabraňuje změnám barvy nápojů atd. Také se používá k neutralizaci chloru a k odbarvení kostí. Taktéž jde o protijed při otravě kyanidem.
Výroba
Získává se zahříváním roztoku siřičitanu sodného se sírou.
Nežádoucí účinky
U thiosíranu nebyly zaznamenány žádné negativní účinky.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E539 – E539 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/326/e-539-thiosiran-sodny?ft=E539 – Thiosíran sodný (česky)