Charakteristika
E524, nebo také hydroxid sodný, je syntetický regulátor kyselosti. Nejčastěji se rozpouští ve vodě.
Použití
Má schopnost upravovat pH. Používá se v průběhu loupání zeleniny. Může se přidávat do oliv, tuků a do slaného pečiva. Když se jím pečivo před pečením potře, má výrazně slanou chuť. U černých oliv odstraňuje hořkost. Louh se také používá při čištění některých typů odpadů.
Výroba
Vyrábí se elektrolýzou solanky. Elektrolýza může být provedena několika způsoby.
Nežádoucí účinky
U této látky neexistují žádné informace o nežádoucích účincích. Z toho důvodu je považována za bezpečnou. Neplatí to ale o louhu, který je žíravinou a který může způsobit vážné škody na zdraví.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E524 – E524 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/315/e-524-hydroxid-sodny?ft=E524 – Hydroxid sodný (česky)