Charakteristika
E500 je látka syntetického původu, která se používá jako sekvestrant, zahušťovadlo, regulátor kyselosti, protispékavá látka, kypřící látka, plnidlo a stabilizátor.
Použití
Látky, které se mohou označovat jako E500, se používají kvůli tomu, že dovedou kontrolovat kyselost. Také mají kypřící schopnosti. E500 také dovede vázat nežádoucí ionty kovů, díky čemuž zabraňuje žluknutí, nebo změnám barvy výrobků. Přidává se do pekařských výrobků, nebo do margarínů. Také se přidává do chleba a do slaného pečiva, do oplatek, bábovek atd. Uhličitany sodné se také mohou přidávat do práškových směsí na výrobu palačinek, muffinů a sušenek.
Výroba
Získávají se elektrolýzou mořské vody a dalším průmyslovým zpracováním.
Nežádoucí účinky
V obvyklém množství nemají uhličitany sodné žádné známé vedlejší účinky, takže jsou považovány za bezpečné.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E500 – E500 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/293/e-500-uhlicitany-sodne?ft=E500 – Uhličitany sodné (česky)