E471 – Mono- a diglyceridy mastných kyselin

Charakteristika

E471 je látka živočišného, nebo syntetického původu. Jde o stabilizátor a emulgátor. Jde o tmavě žlutou až hnědou kapalinu olejové konzistence. Také může jít o bílou až zakaleně bílou voskovitou látku. E471 má olejovou, neutrální nebo tučnou chuť.

Použití

Přidává se jako emulgátor a stabilizátor do pekařských výrobků. Také se přidává do ztužených tuků a margarínů, majonéz nebo do sušeného mléka. Používá se i jako leštící látka (nově od roku 2019), která se používá na povrchové ošetření čerstvého ovoce a zeleniny. V takovém případě E471 prodlužuje životnost a ztrátu vlhkosti. 

E471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin

Výroba

Získává se esterifikací glycerolu vybranými přírodními mastnými kyselinami. Tato látka se dá také získat z vepřového sádla atd.

Nežádoucí účinky

E471 je v některých případech běžnou součástí potravy, takže jí nejsou připisovány žádné negativní účinky. Pokud jí ale konzumujete příliš, může mít negativní vliv na hladinu cholesterolu. 

Zdroje informací

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E471 – E471 (česky)

https://www.dtest.cz/ecka/260/e-471-mono-a-diglyceridy-mastnych-kyselin?ft=E471 – E471 (česky)

Napsat komentář