Charakteristika
E461, nebo také methylcelulóza, je syntetický stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor, leštící látka a plnidlo. Má podobu bílého prášku, který je rozpustný ve studené vodě. (V teplé nikoliv.) Poté z ní vzniká nestravitelný gel.
Použití
Může se používat při výrobě pekařských výrobků. Má totiž schopnost dodávat objem. Také se dává do polev. Také dokáže zlepšovat konzistenci nápojů, konzervovaného ovoce, nebo některých hluboce zmrazených potravin. Mimo potravinářství se používá v některých výrobcích proti zácpě, nebo v lubrikantech.
Výroba
Získává se zahříváním celulózy a zásaditého roztoku za přítomnosti methylchloridu.
Nežádoucí účinky
E461 je netoxická a nealergenní látka. V obvyklém množství nemá na lidské tělo nežádoucí účinky. Při zvýšené konzumaci ale může způsobovat zažívací obtíže.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E461 – E461 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/249/e-461-methylcelulosa?ft=E461 – Methylcelulóza (česky)