Charakteristika
E452, nebo také polyfosforečnany, jsou syntetické stabilizátory, kypřící látky, sekvestranty, regulátory kyselosti, emulgátory, tavicí soli a zahušťovadla.
Použití
Mají schopnost udržovat ve výrobcích vodu. Z toho důvodu se přidávají do masných výrobků a ryb. Také mají schopnost předcházet potenciálně rizikovým reakcím kovů. Přidávají se také do tavených sýrů, či do šlehaček ve spreji.
Výroba
V některých případech se tyto látky nacházejí v přírodě, ale vyrábí se i synteticky. Tím způsobem, že se nechají rekrystalizovat nasycené vodní roztoky.
Nežádoucí účinky
V malém množství je E452 považováno za bezpečnou ingredienci. Existuje ale podezření, že při zvýšeném příjmu může podporovat odvápnění kostí.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E452 – E452 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/246/e-452-polyfosforecnany – Polyfosforečnany (česky)