Charakteristika
Pektiny dělíme na E440(i) Pektin a na E440(ii) Amidovaný pektin/Aminopektin. Tyto dva pektiny se liší jak způsobem výroby, tak složením. Přirozeně se pektiny nacházejí v některých typech ovoce. Například v jablkách.
Použití
Pektiny se používají jako želírovací látky. Typicky se s nimi setkáme v marmeládách a džemech. Nachází využití i při výrobě sirupů , zmrzlin, dresinků atd. Také se mohou používat v lékařství.
Výroba
Pro výrobu pektinů se obvykle používají zbytky ovoce. Také se mohou extrahovat s pomocí naředěné kyseliny chlorovodíkové a vyšších teplot. První typ pektinu se získává vysušením vzniklého alkoholu. Druhý se získává použitím hydroxidu amonného.
Nežádoucí účinky
Pektiny jsou považované za bezpečné.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E440 – E440 (česky)