Charakteristika
E405 je přírodně identický stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor, pěnotvorná látka a zvlhčující látka. Jde o ester kyseliny alginové.
Použití
Přidává se do zmrzliny, mražených vaječných krémů, pudinků, jogurtů, omáček, džemů, dresinků, sladkých pekařských výrobků či cukrovinek.
Výroba
Vyrábí se esterifikací kyseliny alginové s glykolem a propylalkoholem.
Nežádoucí účinky
Při běžném použití nejsou známy žádné vedlejší účinky. V některých případech ale může způsobovat horší vstřebávání živin. Ve vysoké koncentraci může projímat. Citlivější jedinci mohou mít na tuto látku i alergickou reakci.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E405 – E405 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/206/e-405-propan-1-2-diol-alginat?ft=E405 – E405 (česky)