Charakteristika
Kyselina citronová je přírodní, nebo přírodně identický regulátor kyselosti a antioxidant. Také se řadí do kategorie sekvestranty. Přirozeně se nachází například v citrusových plodech. V menší míře i v jiných druzích ovoce a zeleniny.
Použití
V potravinářství se používá na regulaci zásaditosti a kyselosti. Také má schopnost zabraňovat růstu patogenních látek. Z toho důvodu se používá i jako konzervant. V tucích má schopnost předcházet jejich žluknutí a změnám barvy. Může se používat i v kosmetickém průmyslu.
Výroba
Kyselina citronová se dá získat z citrusových plodů. Dá se ale získat i díky plísňové kultuře a sacharóze.
Nežádoucí účinky
Kyselina citronová se pro zdravého člověka považuje za bezpečnou. Při jejím nadměrném užívání ale může dojít k poškození zubní skloviny. Šťáva z citronu navíc může po kontaktu s okem způsobit jeho podráždění.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E330 – E330 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/154/e-330-kyselina-citronova?ft=E330 – Kyselina citronová (česky)