Charakteristika
Kyselina L-askorbová, nebo také E300, je název vitamínu C. Může mít buď přírodní, nebo přírodně identický původ. Řadí se mezi antioxidanty, regulátory kyselosti, sekvestranty a látky, které zlepšují kvalitu mouky. Mívá pevné skupenství a dá se rozpustit ve vodě. Jedná se o látku, která je pro lidské tělo nezbytná.
Použití
Přirozeně se nachází v ovoci a zelenině. Také se přidává do džusů, či do masných výrobků. Především proto, že snižuje oxidaci tuků, které by se mohly přeměňovat na rakovinotvorné látky. Může zabraňovat i zakalení piva atd.
Výroba
Průmyslově se vitamín C získává syntézou z hroznového cukru. Také se dá ale získat prostřednictvím extrakce z potravin, které vitamín C přirozeně obsahují. Druhá metoda je ale dražší a nijak neovlivňuje kvalitu získaného E300.
Nežádoucí účinky
Příjem vitamínu C se považuje za žádoucí. Nadbytek vitamínu se vyplaví z těla prostřednictvím moči. Při dlouhodobě zvýšeném příjmu ale může napomoci ke vzniku ledvinových kamenů.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E300 – E300 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/124/e-300-kyselina-askorbova?ft=E300 – Kyselina askorbová (česky)