Charakteristika
Kyselina mléčná, nebo také E270, je přírodní, nebo přírodně identický regulátor kyselosti. Nemá žádnou barvu, ani zápach. Její chuť je mírně kyselá a může vytvářet krystaly. Přirozeně se nachází i v těle.
Použití
Používá se jako činidlo, které upravuje kyselost. Může se přidávat do cukrovinek, margarínů, do rohlíků a chleba, do kysaného zelí nebo třeba do okurek. V upravené formě se může přidávat i do kojenecké výživy.
Výroba
Připravuje se synteticky, či bakteriálně kvašením škrobu, nebo melasy.
Nežádoucí účinky
U alergických osob může příjem kyseliny mléčné způsobovat průjem. Jinak se jedná o bezpečnou ingredienci, u které nejsou další vedlejší účinky v současné době známé.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E270 – E270 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/114/e-270-kyselina-mlecna – Kyselina mléčná (česky)