Charakteristika
Kyselina benzoová je konzervant, který se v přírodě nachází v třešňové kůře, v brusinkách nebo v malinách. V potravinách se při působení kyseliny askorbinové může stát rakovinotvornou, tím, že se přemění na benzol.
Použití
Používá se v potravinářství proti plísním a bakteriím. Přidává se do čokolád, vína, sýra, polev, pečiva, nakládané zeleniny atd. Může se používat i v ústních vodách, či v parfémech.
Výroba
Pro účely potravinářství se získává z ropy.
Nežádoucí účinky
U zdravých lidí se považuje E210 za bezpečné. U citlivějších jedinců ale může dojít k podráždění, k hyperaktivitě, zhoršení pozornosti či k alergii.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E210 – E210 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/72/e-210-kyselina-benzoova?ft=E210 – Kyselina benzoová (česky)