Charakteristika
Anthokyany jsou přírodní barviva modré, červené nebo fialové barvy. Přirozeně se nacházejí v některých druzích ovoce, zeleniny a květin. Jejich barva se odvíjí podle zásaditosti, nebo kyselosti prostředí. Nepoužívají se často, protože nejsou příliš stabilní.
Použití
E163 se používá k dobarvování některých produktů. Zvlášť těch, které jsou kyselejšího charakteru. Jde například o víno, nebo o brusinkový džus. V malé míře se používá i při výrobě některých dezertů, zmrzlin atd.
Výroba
Získávají se prostřednictvím extrakce z přirozených zdrojů.
Nežádoucí účinky
Anthokyany jsou považovány pro zdravého člověka za bezpečné. V EU je toto barvivo povolené v mnoha výrobcích. I když u některých může být jasně stanoveno jejich množství.
Zdroje informací
https://www.dtest.cz/ecka/55/e-163-anthokyany – Anthokyany (česky)
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E163 – E163 (česky)