Charakteristika
Ricinový olej je stabilizátor, zahušťovadlo a konzervant. Jde o viskózní kapalinu, která se používá jako protispékavá látka a nosič.
Použití
Používá se jako rozpouštědlo potravinových příchutí a dochucovadel. Přidává se i do ochuceného cukru, do kosmetiky nebo do sladkých nápojů a bonbónů.
Výroba
Získává se extrakcí semen Skočce obecného.
Nežádoucí účinky
V malých dávkách není ricinový olej pro člověka škodlivý. Pokud ho ale zkonzumujete víc, mívá projímavé účinky. Při lisování navíc může docházet k uvolňování potenciálních alergenů. U citlivějších jedinců mohou vyvolat symptomy podobající se alergii. (Podráždění očí, pokožky a trávicího ústrojí.) Použití této látky v potravinách není v EU povoleno.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E1503 – E1503 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/511/e-1503-ricinovy-olej – E1503 (česky)