Charakteristika
Chlorofyly a chlorofyliny jsou přírodní zelená barviva, která se přirozeně nacházejí v některých rostlinných potravinách typu ovoce a zelenina. Jejich odstíny se pohybují v rozmezí zelené a olivové.
Použití
Tato barviva nejsou příliš často používaná, protože jsou méně stabilní. Když už se ale používají, mohou se s nimi dobarvovat polévky, omáčky, některé oleje (olivový, sójový…), limonády, cukrovinky atd.
Výroba
V některých druzích ovoce a zeleniny jsou tato barviva obsažena přirozeně. Uměle se získávají extrakcí z trávy, vojtěšky či kopřiv.
Nežádoucí účinky
Použití cholorofylů a chorofylinů je považováno za bezpečné. Tato barviva jsou v rámci EU povolena v neomezeném množství.
Zdroje informací
https://www.dtest.cz/ecka/25/e-140-chlorofyly-a-chlorofyliny – E140 (česky)
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E140 – E140 (česky)