Charakteristika
Riboflavin je vitamín B2, který je důležitou součástí jídelníčku. Zároveň jde o přírodní barvivo. Ne vždy se do potravin přidává jako ingredience. Často je jejich přirozenou součástí. (Mléko, vejce…) V potravinách je povolen bez omezení. Dá se získat i průmyslově.
Použití
Pokud se riboflavin do něčeho přidává, nejčastěji jde o cereálie. Dále pak jde o cukrovinky, či o nápoje. Na etiketách ho lze hledat například u některých druhů kakaových nápojů. Jako barvivo je v ČR použití riboflavinu povoleno v nezbytném množství u prakticky všech potravin.
Výroba
Průmyslově se vitamín B2 získává fermentací.
Nežádoucí účinky
U zdravého člověka nejsou známé žádné nežádoucí účinky riboflavinu. Jeho příjem je naopak žádoucí. Vzhledem k tomu, že jde o vitamín rozpustný ve vodě, nehrozí u něj ani předávkování.
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitamín_B2 – Vitamín B2 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/2/e-101-riboflavin?ft=E101 – E101 riboflavin (česky)
https://www.ceff.info/cz/additives/detail/2?seo=e-101 – E101 (česky)