E160c – Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin

Charakteristika

Paprikový extrakt je přírodní barvivo, které má oranžovou až červenou barvu. Rozpouští se v tucích. Patří do kategorie karotenoidů. V těle se přeměňuje na vitamín A. 

Použití

Pokud se používá do tekutých potravin, musí se použít spolu s nosičem. Tím bývá sůl, nebo maltodextrin. Přidává se do koření, mexických jídel, v marinádách, omáčkách atd.

E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin

Výroba

Získává se extrakcí z paprik a pálivých papriček. 

Nežádoucí účinky

E160c je považováno za bezpečné barvivo. V rámci EU se používá v širokém spektru produktů v neomezeném množství. V masných výrobcích je stanoven maximální limit.

Zdroje informací

https://www.dtest.cz/ecka/40/e-160c-paprikovy-extrakt – E160c (česky)

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E160c – E160c (česky)

Napsat komentář