Charakteristika
Paprikový extrakt je přírodní barvivo, které má oranžovou až červenou barvu. Rozpouští se v tucích. Patří do kategorie karotenoidů. V těle se přeměňuje na vitamín A.
Použití
Pokud se používá do tekutých potravin, musí se použít spolu s nosičem. Tím bývá sůl, nebo maltodextrin. Přidává se do koření, mexických jídel, v marinádách, omáčkách atd.
Výroba
Získává se extrakcí z paprik a pálivých papriček.
Nežádoucí účinky
E160c je považováno za bezpečné barvivo. V rámci EU se používá v širokém spektru produktů v neomezeném množství. V masných výrobcích je stanoven maximální limit.
Zdroje informací
https://www.dtest.cz/ecka/40/e-160c-paprikovy-extrakt – E160c (česky)
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E160c – E160c (česky)