Charakteristika
E160a jsou karoteny (CI potravinářská oranž 5). Jde o barvu, která je přírodní, nebo identická s přírodní žlutou až oranžovou barvou.
Použití
Karoteny se přirozeně vyskytují v mrkvi, nebo v palmovém oleji. Dají se ale vyrobit i synteticky. Mohou se přidávat do sýrů, zmrzlin, jogurtů, ovocných nápojů a limonád, cukrovinek atd.
Výroba
Získávají se pomocí rozpouštědel z různých rostlin. Synteticky vyrobený karoten má od toho přírodního odlišnou strukturu.
Nežádoucí účinky
V malých dávkách je E160a neškodná. Výzkumy ale potvrdily, že může mít negativní vliv na vznik rakoviny u mužů kuřáků, kteří syntetickou E160a přijímali ve zvýšeném množství. (Například ve formě doplňků stravy.) U přírodního karotenu by nemělo toto varování platit. Nadměrný přísun karotenů ale může vést k přechodnému zežloutnutí pokožky.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E160a – E160a (česky)