Charakteristika
E150 je název pro karamel. E150a je jednoduchý karamel. E150b je kaustický sulfitový karamel. E150c je amoniakový karamel. E150d je amoniak sulfitový karamel. Jde o nejpoužívanější barviva. Mohou mít jak kapalné, tak pevné skupenství. Potraviny po použití získávají hnědou barvu.
Použití
E150 se používá k barvení kolových nápojů. Přidává se do bonbónů, čokolád, sirupů, vína, whisky, do celozrnného pečiva atd.
Výroba
Karamel se vyrábí zahříváním cukru. Podle typu karamelu se do něj přidávají i další ingredience. Například minerální kyseliny ve stopovém množství.
Nežádoucí účinky
Karamely, které se připravují zahříváním cukru, se považují za bezpečné. Amoniakový a amoniak-sulfitový karamel atd., nemá prokázanou toxicitu. Obecně lze tedy říct, že jde o bezpečné přísady.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E150 – E150 (česky)