E1100 – Amyláza

Charakteristika

Amyláza je enzym, který rozkládá škrob na cukry. Patří mezi hydrolázy. (Jeho činitelem rozkladu je voda.) V EU se nepovažuje za přidanou látku. Ve složení se proto uvádí jako enzym amyláza. 

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako stabilizátor. Dále také jako zvýrazňovač chuti. V neposlední řadě jde o látku, která zlepšuje mouku. 

E1100 - Amyláza

Výroba

Enzym amyláza se získává ze slinivky prasat. Případně i z bakterií. 

Nežádoucí účinky

Pro zdravého jedince je amyláza považována za bezpečnou přísadu. 

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Amyláza – Amyláza (česky)

https://www.dtest.cz/ecka/475/e-1100-amylaza?ft=E1100 – E 1100 Amyláza (česky)

Napsat komentář