Charakteristika
Hydroxid draselný je syntetický regulátor kyselosti. Má bílou barvu a lze se s ním setkat buď ve formě peciček, vloček a odlitků atd. Je považován za jeden ze zdrojů draslíku.
Použití
Používá se k regulaci kyselosti. Dále jde o pomocnou látku různých druhů potravin. Používá se při zpracování kávových plodů, či při výrobě instantních čajů.
Výroba
Získává se hydrolýzou vodného roztoku KCl.
Nežádoucí účinky
Množství hydroxidu draselného, které se používá při výrobě potravin, se považuje za bezpečné. Riziko ale představuje při průmyslové výrobě. Je nutné při manipulaci s ním dodržovat přísné bezpečnostní zásady.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E525 – E525 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/316/e-525-hydroxid-draselny?ft=E525 – Hydroxid draselný (česky)