Charakteristika
E476 je látka syntetického, nebo živočišného původu. Jde o emulgátor. Má podobu nažloutlé viskózní kapaliny.
Použití
Používá se jako emulgátor do zálivek a pomazánek. Také se přidává do kakaových a čokoládových cukrovinek. Výrobcům šetří materiál, protože umožňuje dělat tenčí vrstvy čokoládových polev. Také se může přidávat do mléčných výrobků, majonéz atd.
Výroba
Průmyslově se vyrábí z přirozených mastných kyselin a glycerínu.
Nežádoucí účinky
U citlivějších osob může E476 vyvolat střevní potíže a alergické reakce. Ne všechny výzkumy ale tyto jevy prokázaly, takže je vhodné k této látce přistupovat s preventivní opatrností.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E476 – E476 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/270/e-476-polyglycerylpolyricinoleat?ft=E476 – E476 (česky)