E466 – Karboxymethylcelulóza

Charakteristika

Karboxymethylcelulóza, nebo také E466, je syntetické zahušťovadlo, stabilizátor, emulgátor, leštící látka, plnidlo, zpevňující látka a zvlhčující látka. Jde o prášek, který má bílou, nebo žlutobílou barvu. Nemá žádný zápach.

Použití

Přidává se jako zahušťovadlo do pudinků, nebo při výrobě pomazánek. Má schopnost zpomalovat růst cukernatých krystalů. Zvětšuje objem výrobků a prodlužuje trvanlivost pekařským výrobkům. Také se používá jako stabilizátor do salátových zálivek, polévek nebo omáček. Také dokáže vázat vodu, takže se používá při výrobě zmrzliny. Taktéž se přidává do hluboce zmrazených potravin.

E466 - Karboxymethylcelulóza

Výroba

Vyrábí se zpracováním přírodní celulózy.

Nežádoucí účinky

Ve zvýšeném množství může u člověka vyvolat střevní potíže. V běžné dávce se ale považuje E466 za bezpečnou přísadu. 

Zdroje informací

https://www.dtest.cz/ecka/254/e-466-karboxymethylcelulosa?ft=E466 – Karboxymethylcelulóza (česky)

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E466 – E466 (česky)

 

Napsat komentář