E420 – Sorbitol (Sorbit, Sorbol)

Charakteristika

Sorbitol je přírodní, nebo přírodně identická zvlhčující látka, zahušťovadlo, sekvestrant, sladidlo, emulgátor či stabilizátor. Existuje jak v práškové, tak v kapalné formě. Jeho chuť je příjemně sladká. 

Použití

Sorbitol se používá jako náhradní sladidlo, které je vhodné pro lidi s diabetem. Oproti cukru je sladký zhruba o polovinu méně. Přidává se do sladkostí, či do mražených dezertů. Taktéž zvlhčuje namletý kokos. Jelikož oproti cukru při působení tepla nehnědne, používá se při výrobě pekárenských výrobků. 

E420 - Sorbitol (Sorbit, Sorbol)

Výroba

Průmyslově se vyrábí hydrogenací glukózy. 

Nežádoucí účinky

Pravděpodobně jde o bezpečnou látku. Neměly by ji ale užívat malé děti, protože u nich může vyvolat zažívací potíže. Na citlivější osoby může také působit jako projímadlo. Také může mít negativní dopady v případě, že užíváte léky.

Zdroje informací

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E420 – E420 (česky)

https://www.dtest.cz/ecka/222/e-420-sorbitol?section=11&ft=E20 – Sorbitol (česky)

Napsat komentář