Charakteristika
Sorbitol je přírodní, nebo přírodně identická zvlhčující látka, zahušťovadlo, sekvestrant, sladidlo, emulgátor či stabilizátor. Existuje jak v práškové, tak v kapalné formě. Jeho chuť je příjemně sladká.
Použití
Sorbitol se používá jako náhradní sladidlo, které je vhodné pro lidi s diabetem. Oproti cukru je sladký zhruba o polovinu méně. Přidává se do sladkostí, či do mražených dezertů. Taktéž zvlhčuje namletý kokos. Jelikož oproti cukru při působení tepla nehnědne, používá se při výrobě pekárenských výrobků.
Výroba
Průmyslově se vyrábí hydrogenací glukózy.
Nežádoucí účinky
Pravděpodobně jde o bezpečnou látku. Neměly by ji ale užívat malé děti, protože u nich může vyvolat zažívací potíže. Na citlivější osoby může také působit jako projímadlo. Také může mít negativní dopady v případě, že užíváte léky.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E420 – E420 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/222/e-420-sorbitol?section=11&ft=E20 – Sorbitol (česky)