Charakteristika
Xanthan je přírodní stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a pěnotvorná látka. V primární podobě nemá žádnou barvu a má gelovitou strukturu. V potravinářském odvětví se s ním ale setkáváme ve formě bílého prášku.
Použití
Používá se například ve výrobcích na vodní bázi, které potřebují zahustit. Typicky jde o mléčné výrobky, dresinky, instantní polévky nebo sirupy a omáčky. Když se přidá do zmrzliny, zamezuje vzniku krystalů, které by mohly ovlivnit její kvalitu. Také se přidává do nízkotučných výrobků, kde nahrazuje úlohu tuku.
Výroba
Obvykle se xanthan získává z kukuřice, nebo ze sóji. Získaná látka se obohatí o specifické bakterie, které ji fermentují. Následně se nechá vysrážet a usuší se.
Nežádoucí účinky
Tato látka se považuje za bezpečnou. Citlivé osoby ale mohou mít na xanthan alergickou reakci.
xanta
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E415 – E415 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/217/e-415-xanthan?section=11&ft=E415 – Xanthan (česky)