Charakteristika
E412, nebo také guma guar, je přírodní stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor. Jde o rozpustnou vlákninu, která pochází z rostlin, které se pěstují hlavně v Indii.
Použití
Jelikož je několikanásobně účinnější než škrob, přidává se do různých druhů nápojů. E412 najdeme i v mraženém ovoci, majonéze, v mražených výrobcích či ve filmu na povrchu masných výrobků. Také se může přidávat do pekárenských výrobků, protože omezuje drobivost.
Výroba
Guma guar se získává z lusků rostliny Cyamopsis tetragonolobus.
Nežádoucí účinky
Pokud je guma guar použitá v obvyklém množství, je považována za bezpečnou přísadu. Dokonce může mít pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a na hubnutí. Je znám ale případ, kdy tato látka přispěla k zablokování střev. Ve větším množství může způsobit nadýmání a průjem. Citlivější jedinci navíc mohou dostat po požití E412 alergickou reakci.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E412 – E412 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/214/e-412-guma-guar?section=11&ft=E412 – Guma guar (česky)