Charakteristika
Karagenan, nebo také E407, je přírodní zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor. Přirozeně se vyskytuje v červených mořských řasách.
Použití
Přidává se jako stabilizátor do mléčných výrobků. Hodně často se přidává do čokoládového mléka, kde zajišťuje, aby se čokoládová složka neoddělila od zbytku tekutiny. Také zlepšuje kvalitu těsta. Může se přidávat i do tepelně opracované smetany, do zmrzliny atd. Přidává se i do přípravků na hubnutí, protože podporuje pocit sytosti.
Výroba
Získává se z Irského mechu za pomoci etanolu, metanolu nebo isopropanolu. Také se může použít horká zásaditá voda.
Nežádoucí účinky
Při obvyklém použití je karagenan považován za bezpečný. Někteří citlivější lidé na něj ale mohou mít alergii.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E407 – E407 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/208/e-407-karagenan?section=11&ft=E407 – Karagenan (česky)