Charakteristika
Agar, nebo také E406 je přírodní zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor. Nemá žádnou barvu ani zápach a je rozpustný v horké vodě. Poměrně často slouží jako náhražka želatiny.
Použití
Agar se používá všude tam, kde želatina, kterou může nahradit. Oproti ní má navíc další výhodu, kterou je větší stabilita i při použití vyšších teplot. Používá se do pekařských výrobků, jako zahušťovadlo do krémů nebo do nápojů. Může se přidávat i do tavených sýrů atd.
Výroba
Získává se z červených mořských řas, které se běžně vyskytují v Japonsku, nebo v Indii.
Nežádoucí účinky
Agar je při běžném použití považován za bezpečný. Pokud je ho ale v těle vyšší koncentrace, může zhoršovat vstřebávání živin. Také může mít přechodně projímavé účinky.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E406 – E406 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/207/e-406-agar?section=11 – Agar (česky)