E200 – Kyselina sorbová

Charakteristika

E200 je přírodní, nebo přírodně identický konzervant. Jde o prášek bílé barvy, který se nachází například v bobulích jeřábů. Jde o jeden z nejméně problematických konzervantů. 

Použití

Přidává se především do nápojů a sýrů. Hlavním úkolem kyseliny sorbové je ochrana výrobků před plísněmi. Může se přidávat i do vína, kterému pak dodává muškátovou vůni. Lze ji najít i v kečupech, margarínech, koláčích, džusech atd. 

E200 - Kyselina sorbová

Výroba

Vyrábí se z bobulí horských jeřábů. Častější je ale syntetická produkce. Při ní se získává z acetaldehydu, či z petroleje.

Nežádoucí účinky

Zatím se nepodařilo prokázat toxicitu E200. Pro zdravého člověka je tedy považováno za bezpečné. U citlivějších jedinců ale může vyvolat příznaky, které se podobají alergii. 

Zdroje informací

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E200 – E200 (česky)

https://www.dtest.cz/ecka/67/e-200-kyselina-sorbova?ft=E200 – Kyselina sorbová (česky)

Napsat komentář