Charakteristika
Sukralosa je syntetické sladidlo. Jeho sladivost je asi 600x větší než sladivost cukru. Zároveň obsahuje ale jen asi pětinu energie.
Použití
Přidává se jako umělé sladidlo do dezertů, sladkých omáček a mražených mléčných výrobků. Dále sukralosu najdeme ve žvýkačkách, hotových jídlech, snídaňových cereáliích atd.
Výroba
Získává se ze sacharózy průmyslovým způsobem.
Nežádoucí účinky
Oproti klasickému cukru nezpůsobuje náchylnost k tvorbě zubního kazu. V současné době navíc neexistují záznamy o tom, že by měla nežádoucí účinky.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E955 – E955 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/460/e-955-sukralosa?ft=E955 – Sukralosa (česky)