Název | Obsah | Druh |
---|---|---|
Nebezpečná éčka: Která jsou ta nejškodlivější? | Když přijdete do obchodu, vedle zdravých a minimálně zpracovaných potravin objevíte řadu polotovarů a dalších výrobků, … | Éčko |
E955 – Sukralosa | Charakteristika Sukralosa je syntetické sladidlo. Jeho sladivost je asi 600x větší než sladivost cukru. Zároveň obsahuje … | Éčko |
E950 – Acesulfam K | Charakteristika Acesulfam K je syntetická látka, která zvýrazňuje chuť a vůni. Také jde o sladidlo, které … | Éčko |
E943a – Butan | Charakteristika Butan je hořlavý plyn. Při práci s ním hrozí riziko exploze. Použití Používá se jako … | Éčko |
E904 – Šelak | Charakteristika Šelak je leštící látka přírodního původu. Jde o polyesterovou pryskyřici, která se získává z hmyzích … | Éčko |
E640 – Glycin | Charakteristika Glycin je látka zvýrazňující chuť a vůni, která je přírodního původu. Jde o nejjednodušší aminokyselinu. … | Éčko |
E570 – Mastné kyseliny (Stearin) | Charakteristika Mastné kyseliny jsou odpěňovače, leštící látky a zvlhčující látky přírodního původu. Jde o organické kyseliny, … | Éčko |
E539 – Thiosíran sodný | Charakteristika Thiosíran je syntetický antioxidant. Má bílé krystaly a může na sebe vázat ionty kovů. Především … | Éčko |
E525 – Hydroxid draselný (Louh draselný) | Charakteristika Hydroxid draselný je syntetický regulátor kyselosti. Má bílou barvu a lze se s ním setkat … | Éčko |
E524 – Hydroxid sodný (Louh sodný) | Charakteristika E524, nebo také hydroxid sodný, je syntetický regulátor kyselosti. Nejčastěji se rozpouští ve vodě. Použití … | Éčko |
E514 – Sírany sodné (Síran sodný a Hydrogensíran sodný) | Charakteristika Sírany sodné jsou syntetické regulátory kyselosti. Také se využívají při podpoře kvašení. Jde o látky, … | Éčko |
E510 – Chlorid amonný | Charakteristika Chlorid amonný, nebo také E510, je syntetický regulátor kyselosti. Má podobu bílé krystalické látky, která … | Éčko |
E509 – Chlorid vápenatý | Charakteristika Chlorid vápenatý je syntetická látka, která funguje jako regulátor kyselosti, nosič, zpevňující látka a protispékavá … | Éčko |
E508 – Chlorid draselný (Sylvín) | Charakteristika Chlorid draselný je syntetická látka, která zvýrazňuje vůni a chuť a funguje jako regulátor kyselosti. … | Éčko |
E500 – Uhličitany sodné (Uhličitan sodný, hydrogenuhličitan sodný, Jedlá soda, Soda Bikarbona) | Charakteristika E500 je látka syntetického původu, která se používá jako sekvestrant, zahušťovadlo, regulátor kyselosti, protispékavá látka, … | Éčko |
E476 – Polyglycerolpolyricinoleát | Charakteristika E476 je látka syntetického, nebo živočišného původu. Jde o emulgátor. Má podobu nažloutlé viskózní kapaliny. … | Éčko |
E471 – Mono- a diglyceridy mastných kyselin | Charakteristika E471 je látka živočišného, nebo syntetického původu. Jde o stabilizátor a emulgátor. Jde o tmavě … | Éčko |
E466 – Karboxymethylcelulóza | Charakteristika Karboxymethylcelulóza, nebo také E466, je syntetické zahušťovadlo, stabilizátor, emulgátor, leštící látka, plnidlo, zpevňující látka a … | Éčko |
E461 – Methylcelulóza | Charakteristika E461, nebo také methylcelulóza, je syntetický stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor, leštící látka a plnidlo. Má podobu … | Éčko |
E452 – Polyfosforečnany (sodný, draselný a vápenatý) | Charakteristika E452, nebo také polyfosforečnany, jsou syntetické stabilizátory, kypřící látky, sekvestranty, regulátory kyselosti, emulgátory, tavicí soli … | Éčko |
E450 – Difosforečnany (sodné, draselné a vápenaté) | Charakteristika Difosforečnany zahrnují několik sloučenin, mezi které mohou patřit: difosforečnan disodný, difosforečnan trisodný, difosforečnan tetrasodný, difosforečnan … | Éčko |
E442 – Fosfatidy amonné | Charakteristika E442, nebo také fosfatidy amonné, jsou soli kyseliny fosfatidové. Zastávají funkci emulgátoru, stabilizátoru a zvlhčující … | Éčko |
E441 – Želatina | Charakteristika Želatina je přírodní látka živočišného původu, která slouží jako stabilizátor a emulgátor. Nepovažuje se za … | Éčko |
E440 – Pektiny | Charakteristika Pektiny dělíme na E440(i) Pektin a na E440(ii) Amidovaný pektin/Aminopektin. Tyto dva pektiny se liší … | Éčko |
E422 – Glycerol | Charakteristika E422, nebo také glycerol, je viskózní kapalná látka bez barvy a zápachu, která má příjemně … | Éčko |
E420 – Sorbitol (Sorbit, Sorbol) | Charakteristika Sorbitol je přírodní, nebo přírodně identická zvlhčující látka, zahušťovadlo, sekvestrant, sladidlo, emulgátor či stabilizátor. Existuje … | Éčko |
E415 – Xanthan | Charakteristika Xanthan je přírodní stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a pěnotvorná látka. V primární podobě nemá žádnou barvu … | Éčko |
E414 – Arabská guma | Charakteristika Arabská guma je přírodní stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a leštící látka. Přirozeně se nachází v pryskyřicích … | Éčko |
E412 – Guma guar | Charakteristika E412, nebo také guma guar, je přírodní stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor. Jde o rozpustnou vlákninu, … | Éčko |
E410 – Karubin | Charakteristika E410, nebo také karubin, je přírodní stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor. Jde o vlákninu, která je … | Éčko |
E407 – Karagenan | Charakteristika Karagenan, nebo také E407, je přírodní zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor. Přirozeně se vyskytuje v červených … | Éčko |
E406 – Agar | Charakteristika Agar, nebo také E406 je přírodní zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor. Nemá žádnou barvu ani zápach … | Éčko |
E405 – Propylenglykolalginát | Charakteristika E405 je přírodně identický stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor, pěnotvorná látka a zvlhčující látka. Jde o ester … | Éčko |
E341 – Fosforečnany vápenaté | Charakteristika Fosforečnany vápenaté jsou syntetická zahušťovadla, regulátory kyselosti, protispékavé látky, plnidla a látky, které zlepšují kvalitu … | Éčko |
E340 – Fosforečnany draselné (Orthofosforečnany, Monofosforečnany) | Charakteristika Fosforečnany draselné jsou syntetické stabilizátory, zvlhčující látky, sekvestranty, regulátory kyselosti, emulgátory a zahušťovadla. Použití Používají … | Éčko |
E339 – Fosforečnany sodné (Orthofosforečnany , Monofosforečnany) | Charakteristika E339, nebo také fosforečnany sodné, jsou syntetické tavící soli, stabilizátory, regulátory kyselosti a sekvestranty. Jde … | Éčko |
E338 – Kyselina fosforečná (kyselina orthofosforečná) | Charakteristika E338, nebo také kyselina fosforečná, je syntetický regulátor kyselosti, antioxidant a sekvestrant. Má kapalné skupenství, … | Éčko |
E330 – Kyselina citronová | Charakteristika Kyselina citronová je přírodní, nebo přírodně identický regulátor kyselosti a antioxidant. Také se řadí do … | Éčko |
E322 – Lecitiny (Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy) | Charakteristika Lecitiny jsou přírodní ingredience, která se řadí mezi emulgátory a antioxidanty. Jejich funkcí je zabránění … | Éčko |
E316 – Erythorban sodný (Isoaskorban sodný) | Charakteristika E316, nebo také erythorban sodný, je syntetická látka, která se řadí mezi antioxidanty. Má pevné … | Éčko |
E300 – Kyselina L-askorbová (Vitamín C) | Charakteristika Kyselina L-askorbová, nebo také E300, je název vitamínu C. Může mít buď přírodní, nebo přírodně … | Éčko |
E270 – Kyselina mléčná | Charakteristika Kyselina mléčná, nebo také E270, je přírodní, nebo přírodně identický regulátor kyselosti. Nemá žádnou barvu, … | Éčko |
E250 – Dusitan sodný | Charakteristika Dusitan sodný je syntetický stabilizátor a konzervant. Jde o látku krystalické podoby, která má nažloutlou … | Éčko |
E220 – Oxid siřičitý | Charakteristika Oxid siřičitý je syntetický antioxidant a konzervant, který je považován za vysoce dráždivý. Jde o … | Éčko |
E211 – Benzoan sodný (Benzoát sodný) | Charakteristika Benzoan sodný je syntetický konzervant, jehož alternativní název je benzoát sodný. Použití Používá se do … | Éčko |
E210 – Kyselina Benzoová | Charakteristika Kyselina benzoová je konzervant, který se v přírodě nachází v třešňové kůře, v brusinkách nebo … | Éčko |
E202 – Sorban draselný (Sorbát draselný) | Charakteristika Sorban draselný je syntetický konzervant. Má podobu bílého prášku. Dobře se rozpouští ve vodě. Použití … | Éčko |
E200 – Kyselina sorbová | Charakteristika E200 je přírodní, nebo přírodně identický konzervant. Jde o prášek bílé barvy, který se nachází … | Éčko |
E174 – Stříbro | Charakteristika Stříbro je přírodní barvivo. V malém množství se přirozeně nachází i v lidském těle. Použití … | Éčko |
E173 – Hliník (CI kovový pigment) | Charakteristika E173 je kovový pigment. Jde o krystalickou látku pevného skupenství, která má stříbrně bílou až … | Éčko |
E170 – Uhličitany vápenaté | Charakteristika Uhličitany vápenaté jsou přírodní bílé barvivo. Dělí se do dvou skupin. Známe E170(i), což je … | Éčko |
E163 – Anthokyany | Charakteristika Anthokyany jsou přírodní barviva modré, červené nebo fialové barvy. Přirozeně se nacházejí v některých druzích … | Éčko |
E162 – Betanin (Betalainová červeň) | Charakteristika E162, neboli betanin, je extrakt z červené řepy. Nachází se přirozeně i v kaktusových plodech. … | Éčko |
E161b – Lutein (Smíšené karotenoidy, xanthofyly) | Charakteristika E161b je označení pro lutein. Jde o přírodní barvivo, které je rozpustné ve vodě. Přirozeně … | Éčko |
E160c – Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin | Charakteristika Paprikový extrakt je přírodní barvivo, které má oranžovou až červenou barvu. Rozpouští se v tucích. … | Éčko |
E160a – Karoteny (CI potravinářská oranž 5) | Charakteristika E160a jsou karoteny (CI potravinářská oranž 5). Jde o barvu, která je přírodní, nebo identická … | Éčko |
E1503 – Ricinový olej | Charakteristika Ricinový olej je stabilizátor, zahušťovadlo a konzervant. Jde o viskózní kapalinu, která se používá jako … | Éčko |
E150 – Karamel | Charakteristika E150 je název pro karamel. E150a je jednoduchý karamel. E150b je kaustický sulfitový karamel. E150c … | Éčko |
E1422 – Acetát zesíťovaného adipátu škrobu | Charakteristika E1422 je acetát zesíťovaného adipátu škrobu. Jde o syntetické zahušťovadlo a stabilizátor. Vyznačuje se vysokou … | Éčko |
E141 – Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů | Charakteristika E141, neboli mědnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů, jsou přírodní barviva. Můžete je najít pod označením … | Éčko |
E1400 – Dextriny | Charakteristika Dextriny jsou syntetické stabilizátory a zahušťovadla. Jde o polysacharidy, které se získávají ze škrobů. V … | Éčko |
E140 – Chlorofyly a chlorofyliny | Charakteristika Chlorofyly a chlorofyliny jsou přírodní zelená barviva, která se přirozeně nacházejí v některých rostlinných potravinách … | Éčko |
E133 – Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2) | Charakteristika Brilantní modř je syntetické barvivo modré barvy. Často ho výrobci používají i v kombinaci s … | Éčko |
E129 – Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17) | Charakteristika Červeň Allura AC je potravinářské syntetické barvivo červené barvy. Patří mezi azobarviva. Často se používá … | Éčko |
E122 – Azorubin (Cl potravinářská červeň 3, Karmoisin) | Charakteristika Azorubin je umělé červené barvivo ze skupiny azobarviv. Ačkoliv se zatím může v EU používat, … | Éčko |
E120 – Košenila, kyselina karmínová, karmíny | Charakteristika Košenila, neboli E 120, nebo karmín, je přírodní barvivo živočišného původu. Potravinám a dalším přípravkům, … | Éčko |
E1105 – Lysozym | Charakteristika Lysozym je enzym přírodního původu. Přirozeně ho najdeme v slzách, ve slinách, ve vaječném bílku, … | Éčko |
E1100 – Amyláza | Charakteristika Amyláza je enzym, který rozkládá škrob na cukry. Patří mezi hydrolázy. (Jeho činitelem rozkladu je … | Éčko |
E102 – Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4) | Charakteristika Tartrazin je syntetické azobarvivo, které má citronově žlutou barvu. Pokud ho potravina obsahuje, musí být … | Éčko |
E101 – Riboflavin (vitamín B2) | Charakteristika Riboflavin je vitamín B2, který je důležitou součástí jídelníčku. Zároveň jde o přírodní barvivo. Ne … | Éčko |
E100 – Kurkumin (Cl přírodní žluť 3) | Charakteristika E100 – Kurkumin Cl přírodní žluť 3 je přírodní barvivo žluté až oranžové barvy. Také … | Éčko |
Všechna Éčka, ke kterým pro Vás chystáme obsah
Kód | Název |
E100 | Kurkumin (Cl přírodní žluť 3) |
E101 | Riboflavin (vitamín B2) |
E102 | Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4) |
E104 | Chinolinová žluť (Cl potravinářská žluť 13) |
E107 | Žluť 2G |
E110 | Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3) |
E1100 | Amyláza |
E1102 | Glukosaoxidasa |
E1103 | Invertasa |
E1105 | Lysozym |
E120 | Košenila, kyselina karmínová, karmíny |
E1200 | Polydextrosy |
E1201 | Polyvinylpyrrolidon |
E1202 | Polyvinylpolypyrrolidon |
E121 | Citronová červeň 2 |
E122 | Azorubin ( Cl potravinářská červeň 3, Karmoisin ) |
E123 | Amarant ( Cl potravinářská červeň 9 ) |
E124 | Ponceau 4R ( Cl potravinářská červeň 7 ) |
E127 | Erythrosin ( Cl potravinářská červeň 14 ) |
E128 | Červeň 2G ( Cl potravinářská červeň 10 ) |
E129 | Červeň Allura AC ( Cl potravinářská červeň 17 ) |
E131 | Patentní modř V |
E132 | Indigotin ( Cl potravinářská modř 1 ) |
E133 | Brilantní modř FCF ( Cl potravinářská modř 2 ) |
E140 | Chlorofyly a chlorofyliny |
E1400 | Dextriny |
E1401 | Škrob pozměněný působením kyseliny |
E1402 | Škrob pozměněný působením zásady |
E1403 | Bělené škroby |
E1404 | Oxidovaný škrob |
E1405 | Škrob pozměněný působením enzymů |
E141 | Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů |
E1410 | Fosfát škrobu |
E1411 | Diškrobový glycerol |
E1412 | Zesíťovaný fosfát škrobu |
E1413 | Fosfát zesíťovaného fosfátu |
E1414 | Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu |
E142 | Zeleň S ( CI potravinářská zeleň ) |
E1420 | Acetát škrobu |
E1422 | Acetát zesíťovaného adipátu škrobu |
E143 | Fast green FCF |
E1440 | Hydroxypropylether škrobu |
E1442 | Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu |
E1450 | Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu |
E1452 | Škrobový oktenylsukcinát hlinitý (SAOS) |
E150 | Karamel |
E1503 | Ricinový olej |
E1505 | Triethyl-citrát |
E151 | Brilantní čerň BN |
E1517 | Glyceryl-diacetát |
E1519 | Benzylalkohol |
E1520 | Propylenglykol |
E153 | Uhlík z rostlinné suroviny ( Rostlinná čerň ) |
E154 | Hněď FK ( CI potravinářská hněď 1 ) |
E155 | Hněď HT ( CI potravinářská hněď 3 ) |
E160a | Karoteny ( CI potravinářská oranž 5 ) |
E160a(i) | Směs karotenů |
E160a(ii) | Beta-karoten (provitamín A) |
E160b | Annato, Bixin, Norbixin |
E160c | Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin |
E160d | Lykopen ( Přírodní žluť 27 ) |
E160e | Beta-apo-8-karotenal |
E160f | Ethylester kyseliny beta-apo-8-karotenové |
E161a | Flavoxantin |
E161b | Lutein ( Smíšené karotenoidy, xanthofyly ) |
E161c | Kryptoxantin |
E161d | Rubixantin |
E161e | Violoxantin |
E161f | Rhodoxantin |
E161g | Kanthaxanthin ( CI potravinářská oranž 8 ) |
E162 | Betanin ( Betalainová červeň ) |
E163 | Anthokyany |
E166 | Santalové dřevo |
E170 | Uhličitany vápenaté |
E171 | Oxid titaničitý ( titanová běloba ) |
E172 | Oxidy a hydroxidy železa |
E173 | Hliník ( CI kovový pigment ) |
E174 | Stříbro |
E175 | Zlato |
E180 | Litholrubin BK |
E182 | Orchil ( Lakmus ) |
E200 | Kyselina sorbová |
E201 | Sorban sodný ( Sorbát sodný ) |
E202 | Sorban draselný(Sorbát draselný) |
E203 | Sorban vápenatý (Sorbát vápenatý) |
E209 | Heptyl p-hydroxybenzoát (Heptylparaben) |
E210 | Kyselina Benzoová |
E211 | Benzoan sodný (Benzoát sodný) |
E212 | Benzoan draselný (benzoát draselný) |
E213 | Benzoan vápenatý (benzoát vápenatý) |
E214 | Ethylparahydroxybenzoát (Ethylparaben, Ethylester kyseliny p-hydroxybenzoové) |
E215 | Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl |
E216 | Propylparahydroxybenzoát (Propylparaben, Propylester kyseliny p-hydroxybenzoové) |
E217 | Propylparahydroxybenzoát sodná sůl |
E218 | Methylparahydroxybenzoát (Methylparaben) |
E219 | Methylparahydroxybenzoát sodná sůl |
E220 | Oxid siřičitý |
E221 | Siřičitan sodný |
E222 | Hydrogensiřičitan sodný |
E223 | Disiřičitan sodný (Pyrosiřičitan sodný) |
E224 | Disiřičitan draselný (Pyrosiřičitan draselný) |
E225 | Siřičitan draselný |
E226 | Siřičitan vápenatý |
E227 | Hydrogensiřičitan vápenatý |
E228 | Hydrogensiřičitan draselný (Kyselý siřičitan draselný) |
E230 | Bifenyl (Difenyl) |
E231 | Orthofenylfenol (O-Fenylfenol, Orthoxenol) |
E232 | Otthofenylfenolát sodný |
E233 | Thibendazol |
E234 | Nisin |
E235 | Natamycin (Pimaricin) |
E236 | Kyselina mravenčí |
E239 | Hexamethylentetraamin (Urotropi, Methenamin, Hexamin) |
E240 | Formaldehyd |
E242 | Dimethyldikarbonát (DMDC, Dimethylpyrokarbonát) |
E249 | Dusitan draselný |
E250 | Dusitan sodný |
E251 | Dusičnan sodný (Chilský ledek) |
E252 | Dusičnan draselný (Ledek) |
E260 | Kyselina octová |
E261 | Octan draselný |
E262 | Octany sodné |
E263 | Octan vápenatý |
E265 | Kyselina octová bezvodá (Anhydrid kyseliny octové) |
E270 | Kyselina mléčná |
E280 | Kyselina propionová |
E281 | Propionan sodný |
E282 | Propionan vápenatý |
E283 | Propionan draselný |
E284 | Kyselina boritá |
E285 | Tetraboritan sodný (Borax) |
E290 | Oxid uhličitý |
E296 | Kyselina jablečná |
E297 | Kyselina fumarová |
E300 | Kyselina L-askorbová ( Vitamín C ) |
E301 | Askorban sodný ( L-askorban sodný ) |
E302 | Askorban vápenatý ( L-askorban vápenatý ) |
E304 | Estery mastných kyselim s kyselinou askorbovou ( askorbyl palmitát ) |
E306 | Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů |
E307 | Alfa-tokoferol (Alfa-tokoferol) |
E308 | Gama-tokoferol (Gama-tokoferol) |
E309 | Delta-tokoferol (delta-tokoferol) |
E310 | Propylgallát |
E311 | Oktylgallát |
E312 | Dodecylgallát (Laurylgallát) |
E314 | Guaiac Resin |
E315 | Kyselina erythorbová (Kyselina isoaskorbová) |
E316 | Erythorban sodný (Isoaskorban sodný) |
E319 | Terciální butylhydrochinon (TBHQ) |
E320 | Butylhydroxyanisol (BHA) |
E321 | Butylhydroxytoluen (BHT) |
E322 | Lecitiny (Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy) |
E323 | Anoxomer |
E324 | Ethoxyquin |
E325 | Mléčnan sodný (Laktát sodný) |
E326 | Mléčnan draselný (Laktát draselný) |
E327 | Mléčnan vápenatý (Laktát vápenatý) |
E330 | Kyselina citronová |
E331 | Citronany sodné (Citráty sodné) |
E332 | Citronany draselné (Citráty draselné) |
E333 | Citronany vápenaté (Citráty vápenaté) |
E334 | Kyselina vinná |
E335 | Vinany sodné (Vinan monosodný a disodný) |
E336 | Vinany draselné (Vinan monodraselný a didraselný) |
E337 | Vinan sodnodraselný (Seignettova sůl, Rochelleská sůl) |
E338 | Kyselina fosforečná (kyselina orthofosforečná) |
E339 | Fosforečnany sodné (Orthofosforečnany , Monofosforečnany) |
E340 | Fosforečnany draselné (Orthofosforečnany, Monofosforečnany) |
E340(i) | Dihydrogenfosforečnan draselný |
E340(ii) | Monohydrogenfosforečnan draselný |
E340(iii) | Fosforečnan draselný |
E341 | Fosforečnany vápenaté |
E342 | Fosforečnany amonné |
E343 | Fosforečnany hořečnaté |
E350 | Jablečnany sodné |
E351 | Jablečnan draselný |
E352 | Jablečnany vápenaté |
E353 | Kyselina metavinná |
E354 | L+- vinan vápenatý |
E355 | Kyselina adipová |
E356 | Adipan sodný |
E357 | Adipan draselný |
E363 | Kyselina jantarová |
E375 | Kyselina nikotinová (Vitamin B3, Niacin) |
E380 | Citronan triamonný |
E381 | Citronan železitoamonný |
E383 | Glycerofosforečnan vápenatý |
E384 | Citronan isopropylnatý |
E385 | Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný |
E386 | Ethylendiamintetraacetát |
E387 | Oxystearin |
E388 | Kyselina thiodipropionová |
E389 | Dilauryl thiodipropionát |
E390 | Distearyl thiodipropionát |
E400 | Kyselina alginová |
E401 | Alginát sodný |
E402 | Alginát draselný |
E403 | Alginát amonný |
E404 | Alginát vápenatý |
E405 | Propylenglykolalginát |
E406 | Agar |
E407 | Karagenan |
E407a | Guma Euchema |
E408 | Pekařské droždí |
E409 | Arabinnogalaktan |
E410 | Karubin |
E412 | Guma guar |
E413 | Tragant |
E414 | Arabská guma |
E415 | Xanthan |
E416 | Guma karaya |
E417 | Guma tara |
E418 | Guma gellan |
E419 | Guma ghatti |
E420 | Sorbitol ( Sorbit, Sorbol ) |
E421 | Mannitol |
E422 | Glycerol |
E425 | Konjaková guma |
E430 | Polyoxyethylen stearát |
E431 | Polyoxyethylen monostearát |
E432 | Polyoxyethylensorbitanmonolaurát ( Polysorbát ) |
E433 | Polyoxyethylensorbitanmonooleát ( Polysorbát 80 ) |
E434 | Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát ( Polysorbát 40 ) |
E435 | Polyoxyethylensorbitanmonostearát ( Polysorbát 60 ) |
E436 | Polyoxyethylensorbitantristearát ( Polysorbát 65 ) |
E440 | Pektiny |
E441 | Želatina |
E442 | Fosfatidy amonné |
E443 | Bromovaný rostlinný olej |
E444 | Acetát isobutyrát sacharózy |
E445 | Pryskyřičný ester |
E446 | Sukcistearin |
E450 | Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté ) |
E451 | Trifosforečnany – sodný a draselný |
E452 | Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý ) |
E459 | Beta – cyklodextrin |
E460 | Celulózy ( a. Mikrokrystalická celulóza b. Prášková celulóza ) |
E461 | Methylcelulóza |
E462 | Ethylcelulóza |
E463 | Hydropropylcelulóza |
E464 | Hydroxypropylmethylcelulóza |
E465 | Ethylmethylcelulóza |
E466 | Karboxymethylcelulóza |
E467 | Ethylhydroxyethylcelulóza |
E468 | Kroskaramelosa |
E469 | Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulóza |
E470 | Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin |
E471 | Mono- a diglyceridy mastných kyselin |
E472 | estery mastných kyselin a, b, c, d, e, f |
E473 | Estery sacharózy s mastnými kyselinami |
E474 | Sacharoglyceridy (Cukroglyceridy) |
E475 | Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami |
E476 | Polyglycerolpolyricinoleát |
E477 | Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami |
E478 | Laktylované estery glycerolu a propandiolu |
E479b | Olej sójových bobů s glyceridy mastných kyselin |
E480 | Dioktylsulfosukcinát sodný |
E481 | Stearoylaktylát sodný |
E482 | Steroyllaktylát vápenatý |
E483 | Stearyltartarát |
E484 | Stearylcitrát |
E487 | Laurylsulfát sodný |
E488 | Etoxylované mono a di glyceridy |
E491 | Monostearát sorbitolu |
E492 | Tristearát sorbitolu |
E493 | Monolaurát sorbitolu |
E494 | Monooleát sorbitolu |
E495 | Monopalmitát sorbitolu |
E500 | Uhličitany sodné ( Uhličitan sodný, hydrogenuhličitan sodný, Jedlá soda, Soda Bikarbona ) |
E501 | Uhličitany draselné (Uhličitan draselný a Bikarbonát draselný) |
E503 | Uhličitan amonný (Uhličitan amonný a Bikarbonát amonný) |
E504 | Uhličitany hořečnaté ( Uhličitan hořečnatý a Hydroxid uhličitan hořečnatý ) |
E507 | Kyselina chlorovodíková ( Kyselina solná ) |
E508 | Chlorid draselný ( Sylvín ) |
E509 | Chlorid vápenatý |
E510 | Chlorid amonný |
E511 | Chlorid hořečnatý |
E512 | Chlorid cínatý |
E513 | Kyselina sírová |
E514 | Sírany sodné ( Síran sodný a Hydrogensíran sodný) |
E515 | Sírany draselné ( Síran draselný, Hydrogensíran draselný) |
E516 | Síran vápenatý (Calciumsulfat) |
E517 | Síran amonný |
E518 | Síran hořečnatý |
E520 | Síran hlinitý |
E521 | Síran sodnohlinitý |
E522 | Síran draselnohlinitý |
E523 | Síran amonnohlinitý |
E524 | Hydroxid sodný ( Louh sodný ) |
E525 | Hydroxid draselný ( Louh draselný ) |
E526 | Hydroxid vápenatý ( Hašené vápno ) |
E527 | Hydroxid amonný |
E528 | Hydroxid hořečnatý |
E529 | Oxid vápenatý ( Vápno ) |
E530 | Oxid hořečnatý |
E535 | Ferrokyanid sodný |
E536 | Ferrokyanid draselný |
E538 | Ferrokyanid vápenatý |
E539 | Thiosíran sodný |
E541 | Fosforečnan sodnohlinitý |
E542 | Jedlý fosfát, kostní fosfát |
E550 | Křemičitan sodný |
E551 | Oxid křemičitý |
E552 | Křemičitan vápenatý |
E553 a | Křemičitan hořečnatý |
E553 b | Talek ( Mastek, Práškový talek) |
E554 | Hlinitokřemičitan sodný |
E555 | Hlinitokřemičitan draselný |
E556 | Hlinitokřemičitan vápenatý |
E558 | Křemičitan hlinitohořečnatý ( Bentonit ) |
E559 | Křemičitan hlinitý ( Kaolin ) |
E570 | Mastné kyseliny ( Stearin ) |
E572 | Stearan hořečnatý |
E574 | Kyselina glukonová |
E575 | Glukonolakton |
E576 | Glukonan sodný |
E577 | Glukonan draselný |
E578 | Glukonan vápenatý |
E579 | Glukonan železnatý |
E585 | Mléčnan železnatý |
E620 | Kyselina l-glutamová |
E621 | L-glutaman sodný |
E622 | Glutaman draselný |
E623 | Glutaman vápenatý |
E624 | Glutaman amonný |
E625 | Glutaman hořečnatý |
E626 | Kyselina guanylová |
E627 | Guanylan sodný |
E628 | Guanylan draselný |
E629 | Guanylan vápenatý |
E630 | Kyselina inosinová |
E631 | Inosinan sodný |
E632 | Inosinan draselný |
E633 | Inosinan vápenatý |
E634 | Vápenaté ribonukleotidy (vápenaté soli 5′-ribonukleotidů) |
E635 | Disodné ribonukleotidy (sodné soli 5′-ribonukleotidů) |
E636 | Maltol |
E637 | Ethylmaltol |
E640 | Glycin |
E641 | Leucin |
E642 | Lysin hydrochlorid |
E650 | Octan zinečnatý |
E900 | Dimethylsilikonový olej |
E901 | Včelí vosk |
E902 | Vosk candelilla |
E903 | Karnaubský vosk |
E904 | Šelak |
E905a | Tekutý parafín a Tekutá vazelína |
E905b | Ropná vazelína |
E905c | Ropný vosk |
E908 | Vosk z rýžových otrub |
E912 | Estery montanových kyselin |
E913 | Lanolin |
E914 | Oxidovaný polyethylenový vosk |
E920 | L-cystein |
E921 | L-cystin |
E924a | Bromičnan draselný |
E925 | Chlor |
E926 | Oxid chloričitý |
E927a | Azoformamid |
E927b | Močovina (Karbamid) |
E928 | Benzoyl peroxid |
E929 | Peroxid acetonu |
E930 | Peroxid vápenatý |
E938 | Argon |
E939 | Helium |
E940 | Dichlordifluormetan |
E941 | Dusík |
E942 | Oxid dusný |
E943a | Butan |
E943b | Isobutan |
E944 | Propan |
E945 | Chlorpentanfluoretan |
E946 | Oktafluorcyklobutan |
E947 | Vodík |
E948 | Kyslík |
E950 | Acesulfam K |
E951 | Aspartam |
E952 | Cyklamáty |
E953 | Isomalt |
E954 | Sacharin |
E955 | Cukralosa |
E956 | Alitam |
E957 | Thaumatin |
E958 | Glycyrrhizin |
E959 | Neohesperidin DC |
E960 | Steviol-glykosidy |
E962 | Sůl aspartamu/acesulfamu |
E965 | Maltitol |
E966 | Laktitol |
E967 | Xylitol |
E968 | Erythritol |
E999 | Extrakt kvilajové kůry |