Charakteristika
E410, nebo také karubin, je přírodní stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor. Jde o vlákninu, která je rozpustná v teplé vodě. Karubin byl znám už ve starověkém Egyptě, kde se používal při mumifikaci ostatků.
Použití
Karubin se používá při stabilizaci emulzí. Používá se například v mléčných výrobcích. Vzhledem k tomu, že na sebe váže vodu se může používat i při pečení pečiva. Kromě jiného může zvláčňovat těsto a zvětšovat jeho objem. Může se také zpevňovat agar, karagenan nebo xantan. Karubin se používá i v textilním, či v kosmetickém průmyslu.
Výroba
E410 se získává ze semen rohovníku obecného.
Nežádoucí účinky
Karubin je považován za bezpečnou látku. Pokud ho ale přijmete příliš, může způsobovat nadýmání a průjem.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E410 – E410 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/212/e-410-karubin?section=11&ft=E410 – Karubin (česky)