Charakteristika
Dusitan sodný je syntetický stabilizátor a konzervant. Jde o látku krystalické podoby, která má nažloutlou barvu. Dobře se rozpouští ve vodě.
Použití
Dusitany dodávají potravinám zauzenou chuť. Také slouží jako stabilizátory barvy. Zabraňují oxidaci tuků. Takže se často používají v masných výrobcích. V kombinaci s přírodními sekundárními aminy vznikají rakovinotvorné látky. Mění se totiž na nitrosaminy. Proto se do potravin přidávají vitamíny C a E, které zabraňují vzniku těchto látek.
Výroba
Vyrábí se tepelným rozkladem dusičnanu sodného.
Nežádoucí účinky
Mohou být zdrojem malého množství značně karcinogenních látek. Z toho důvodu se doporučuje významně omezit konzumaci mastných výrobků.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E250 – E250 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/104/e-250-dusitan-sodny?ft=E250 – Dusitan sodný (česky)